Zelf gnocchi maken

Natuurlijk kan je tegenwoordig alles in de winkel kopen, maar af en toe krijgt een mens toch zin om de handen eens vuil te maken. Deeg is daar ideaal voor. Zelf gnocchi maken kost wel wat tijd en moeite, maar het is dat zeker waard. En je kan zelf kiezen welk vormpje je er aan geeft.

Ingrediënten:

2 (middel)grote vastkokende aardappels
bloem (hoeveel precies weet ik niet, maar in ieder geval veel)
muskaatnoot

Recept:

Kook de aardappelen in de schil. Giet af als ze gaar zijn en pel ze terwijl ze nog warm zijn. Voor zover je handen dat aankunnen natuurlijk, want je kan zeer snel je vingers verbranden. Als het echt niet gaat kan je ze even onder koud stromend water houden. De buitenkant is dan koel – voor even toch – en de binnenkant blijft warm genoeg.

Pureer de aardappelen en kruid met muskaatnoot. Voeg een eerste portie bloem toe. Ik begin meestal met zo’n 150g, maar dat is zelden genoeg. Wrijf je handen in met wat bloem en kneden maar. Zo lang het deeg te plakkerig is blijf je bloem toevoegen, tot je een dikke bol hebt die niet meer aan de kanten van de kom blijft plakken.

Rol nu van het deeg worstjes van ongeveer 1cm dik. Snij hieruit kleine stukjes, ook ongeveer 1cm lang. Maak met deze stukjes deeg de gewenste vormpjes. Balletjes zijn het simpelste, maar the sky is the limit. Met een vork kan je bijvoorbeeld ribbeltjes erin drukken. Of je kan ook de bolletjes wat platter drukken en dan tot schelpjes vouwen. Laat je fantasie de vrije loop.

Als je vormpjes klaar zijn moet je ze nog eens koken. Laat ze zachtjes in kokend water zakken. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven. Als er teveel stuks inzitten kan dat moeilijker te zien zijn, dus je kookt ze best in verschillende porties.

Tips:

Als je veel plaats hebt in de diepvries kan je de vormpjes ook invriezen. Zorg wel dat ze elkaar tijdens het bevriezen niet raken, anders wordt het terug één grote bol deeg. Eenmaal ze bevroren zijn, mag je ze dichter op elkaar bewaren. Als je ze voor het koken ontdooit, moeten ze wel weer van elkaar af liggen.

Je kan extra’s verwerken in het deeg. Spinazie geeft je mooie groene vormpjes en met zongedroogde tomaatjes kan je het deeg rood kleuren. Je mengt de extra ingrediënten door het deeg voor je de bloem toevoegt, omdat het vochtgehalte er helemaal door kan veranderen en je dus meer of minder bloem zal nodig hebben.

Smakelijk!

1 reactie

  1. 14/07/2010 bij 11:49

    […] 14/07/2010 bij 11:49 (hoofdgerecht) Tags: citroen, erwten, gnocchi, look, parmesaan, pasta, peper, room, spinazie Je kan gnocchi uit de supermarkt gebruiken voor dit recept, maar als je ze zelf maakt is het een pak leuker (en in het beste geval ook lekkerder). Het recept voor zelfgemaakte gnocchi vind je hier. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: