Zelf pizza maken

Pizza is een van de leukste gerechten om zelf te maken, omdat je helemaal zelf kan kiezen wat je erop doet. Ja, zelfs ananas. Tegenwoordig is het ook niet moeilijk meer. Je gaat naar de winkel, koopt prefab pizzadeeg en de gewenste ingrediënten. Alleen vind ik dat deeg veel te dun. Ik heb liever een kleinere pizza met wat dikker deeg. Vandaar dus dat ik eens geprobeerd heb om zelf ook het deeg te maken. En met succes.

zelfgemaakte pizza

Zoals je misschien ziet is de pizza ook niet helemaal rond. Mijn borden zijn ovaal, dus een ovale pizza past gewoon beter. Nog een voordeel van een volledig zelfgemaakte pizza.

Ingrediënten

12,5 g verse gist
200 g bloem
1,25 dl lauw water
1 tl zout
olijfolie

Recept

Los de gist op een een bodempje warm water. Meng de bloem, de gist, het zout en het overige water. Doe er een flinke scheut olijfolie bij. Kneed het deeg tot het een stevige bal vormt. Dit kan zo’n vijf à tien minuten duren. Als het deeg te plakkerig is kan je nog een beetje bloem toevoegen.

Verdeel de bal in twee gelijke delen en maak er opnieuw een mooie bal van. Leg de twee ballen apart op een bebloemd oppervlak, dek af met een theedoek en laat ze minstens 2 uur rijzen. Als je ze langer kan laten rijzen is dat uiteraard beter. Je kan ze zelfs een nachtje in de koelkast laten staan. Haal ze dan wel 2 uur voordat je begint er terug uit.

Rol de ballen tenslotte uit, zonder ze nog eens te kneden. De vorm en dikte mag je helemaal zelf bepalen. Vet je bakplaat indien nodig in met wat olijfolie (bij de mijne hoeft dat bijvoorbeeld niet) en leg het deeg erop. Rol de randen een stukje om, zodat de tomatensaus er niet kan uitlopen. Het deeg is nu klaar om belegd te worden met lekkernijen naar keuze.

Bak de pizza tenslotte op de maximumtemperatuur van je oven. Afhankelijk van hoe hoog die is, moet de pizza er langer of minder lang instaan. Ik bak mijne tien minuten op 250°C. Blijf er in ieder geval bij. Als de korst bruin begint te worden is de pizza klaar.

Tips

– vul de rand met kaas voor een cheesy crust pizza
– gebruik om te beleggen geen al te vochtige ingrediënten. Dan wordt je pizza zompig. Voor de ananasliefhebbers: laat de schijfjes goed uitlekken en ‘wring’ ze eventueel zelfs uit.
– op een pizza met dunne bodem leg je om dezelfde reden best niet te veel saus en ingrediënten.
– groenten die wat langer nodig hebben om gaar te worden, bijvoorbeeld broccoli, blancheer je eerst.

Invriezen

Bij het maken van dit deeg ben ik gestart met een recept voor 4 pizza’s. Ik dacht dat we dat wel zouden aankunnen, maar twee is toch echt wel genoeg. Vandaar dat ik geprobeerd heb om de deegballen in te vriezen en als bij wonder is dat nog gelukt ook. Het deeg rees achteraf even goed als het verse deeg een maand ervoor.

Als je wil invriezen doe je dat vlak na het kneden. Verdeel het deeg zoals bij de verse balletjes en stop het apart in een diepvrieszak. Wanneer je ze wil gebruiken haal je ze er een paar uur op voorhand uit. Haal de bevroren balletjes uit het zakje en laat ze rustig ontdooien op een bebloemde ondergrond. Het is mogelijk dat je ze nog eens moet kneden en laten rijzen, dus begin er op tijd aan.

Smakelijk!

3 reacties

  1. Branwen said,

    02/09/2010 bij 16:33

    Hmmm, lekker. Heb gemaakt met tomatensaus, ui, champignons en olijfjes. Dat ga ik nog eens doen.

  2. Tine Putzeys said,

    04/09/2010 bij 11:12

    klinkt leuk! Het duurt wat langer, maar het is zo hard de moeite waard he.

  3. 10/03/2012 bij 23:23

    […] Pizzadeeg (al dan niet zelfgemaakt) […]


Plaats een reactie