Vegetarisch eten in Praag

2011 heb ik samen met mijn vriend goed ingezet met een citytrip naar Praag. Een concertreis met de harmonie waarin hij speelt eigenlijk. Reizen is altijd leuk, maar Tsjechië heeft niet echt de reputatie van een veggievriendelijke stad te zijn. Eerdere ervaringen op schoolreis waren ook al niet al te positief. Toen ik van die reis terugkwam ben ik zo snel mogelijk op restaurant gegaan en heb  gewoon een berg groenten besteld. Mijn verwachtingen lagen dus in eerste instantie niet echt hoog.

Gelukkig stond mijn vriend er niet op om samen met de rest van de groep te eten en konden we met zijn tweetjes gezellig op restaurant, zonder rekening te moeten houden met verstokte vleeseters. En het mag dan verbazen, maar Praag heeft een heleboel vegetarische en zelfs veganistische restaurants.

Dag 1: geen fantastische start

De eerste dag waren we nog niet ingecheckt in het hotel overdag en moesten we onze handbagage meesleuren. Vandaar dat we weinig zin hadden om ver rond te lopen op zoek naar een middagmaal. We gingen dus eten in een niet-vegetarisch restaurant in de buurt van het historisch centrum. Ik wist nog van de schoolreis dat ze daar ook wel wat degelijke vegetarische schotels serveerden. Jammer genoeg leken de opties wel wat beperkter dan twee jaar voordien, maar goed, er zaten toch groenten in!

’s Avonds maakten we de grote fout om het hoteleten een kans te geven. Wat een ramp! De rauwe groenten van het koud buffet smaakten alsof ze er al een week lagen. In het warm buffet konden we kiezen tussen rijst, puree, pasta en bonen in tomatensaus. Groenten dreven enkel in de bakken met vlees. Jammer. Gelukkig was er een uitgebreide selectie aan desserts! En het moet gezegd, die waren zeer lekker.

Dag 2: vettig en prettig: Radost FX

De volgende dag moest dat uiteraard gecompenseerd worden met een authentiek vegetarisch restaurantje Eigenlijk was het zelfs geen restaurant, het was een discotheek waar je in de Oosters getinte lounge enkel en alleen vegetarisch kon eten. Fantastisch. Als ik erop voorzien was zou ik er ’s avonds zeker terug naartoe gegaan zijn voor een feestje. Het ligt trouwens op wandelafstand van het Wenceslasplein en is perfect bereikbaar met de metro.

Radost FX lounge

Nogal sterk Oosters getint zelfs...

Het geheel paste fantastisch in elkaar. Het decor, de muziek, de sprookjesachtige menukaart met prachtige omschrijvingen van schotels, … Het was gewoon af. “Heeft je mama je niet geleerd om te delen” vroeg de kaart ons? We kozen dan maar — plichtsbewust natuurlijk — voor een voorgerechtje voor twee. Al had het even goed een hoofdschotel voor twee kunnen zijn.

voorgerecht voor twee

Quesadilla's, taco's, gevulde pepers, nacho's en vier dipsausjes. Een overheerlijk 'voorgerecht'

We waren al serieus gevuld met dit voorgerechtje, maar de hoofdschotel was al besteld. Even later vielen we dus een tweede ronde van heerlijke veggie noms aan. Mijn vriend gebakken aardappelen met een pestosausje, ik een spinazieburger met zongedroogde tomaten topping. Beide schotels waren voorzien van een degelijke portie extra rauwe groentjes. En die waren veel verser dan die in het hotel.

Een dessertje kon er jammer genoeg echt niet bij, dus we zijn na het hoofdgerecht tevreden naar het hotel gerold. We zijn die avond zelfs niet naar het eten gaan kijken.

hoofdschotel

Gebakken aardappeltjes met pestosaus en verse groentjes. Ze bestaan wel degelijk in Praag.

hoofdgerecht nummer twee

Gewoon heaps of noms...

Dag 3: Even hoofd en lichaam zuiveren in Clear Head (Lehka Hlava)

Hoe lekker de veredelde junk food uit Radost FX ook was, echt gezond was het niet. Vandaar dus dat we voor onze laatste veggielunch in Praag kozen voor het op het internet alom bejubelde Clear Head. Dit pareltje ligt verborgen in een doodlopend straatje vlakbij de Karelsbrug.

De maaltijden zijn er wat gezonder, maar het interieur even sprookjesachtig als in Radost FX. Centerpiece en de ruimte waarin wij aten was de artistieke open haard.

open haard

Prachtig!

Toen we aankwamen — zonder reservarie — was er enkel een tafel voor vier vrij. We mochten binnen, op voorwaarde dat we de tafel zouden delen als er nog gasten kwamen. Daar hadden wij natuurlijk geen probleem mee. Even later kwamen er inderdaad drie mensen bij aan de tafel zitten. En dat was nog extra gezellig ook.

Het eten was gewoon heerlijk. Ik had een groentenspies, mijn vriend een wokschotel. Ook hier waren er dus zeker genoeg groentjes te vinden.

Geen barbecue nodig voor de groentenspiezen

Deze keer besloten we ook om voor een dessertje te gaan. Even voordien hadden we een cheescake aan een andere tafel zien passeren en die zag er zeer lekker uit. De keuze was dus snel gemaakt. En onze vermoedens werden bevestigd: ze kunnen daar ook goede dessertjes maken.

Cheescake met aardbeiensaus

Conclusie?

Boek het hotel zonder maaltijden en trek de stad in voor je maaltijden. Je zal er geen spijt van krijgen. Kies wel voor vegetarische of veganistische restaurantjes, want in andere etablissementen is de kans klein dat je iets deftigs op je bord krijgt.

Radost FX

Website: www.radostfx.cz
Tel: +420 603 193 711

Bělehradská 120
Praha 2

Clear Head (Lehka Hlava)

Website: www.lehkahlava.cz
Tel: +420 222 220 665

Borsov 2/280
Prague 1

5 reacties

 1. Branwen said,

  16/01/2011 bij 15:04

  Geweldig, ziet er goed uit. Bedankt voor de tip, nu wil ik ook wel een keertje naar Praag.

  • Tine Putzeys said,

   16/01/2011 bij 16:18

   Zeker doen! Het is een prachtige stad en je kan er zoals gezegd ook lekker eten. Een extra tip: thermisch ondergoed 😉

   • Branwen said,

    16/01/2011 bij 22:24

    Dit zijn serieus tips waar een reiziger wat aan heeft! 🙂

 2. Sabine said,

  16/01/2011 bij 20:22

  Wij moeten ook nog eens naar Praag precies

 3. 19/01/2011 bij 03:41

  […] This post was mentioned on Twitter by Veggieshampoo, Tine Putzeys. Tine Putzeys said: Jazeker: in Praag kan je ook lekker vegetarisch eten. Een culinair verslagje van ons laatste reisje: http://bit.ly/gr0rlo #veggie #noms […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: