Decadent brunchen: bosbessenpannenkoeken

Ik let vaak op mijn lijn, maar soms mag het al wel eens wat minder gezond. In het weekend koken we meestal geen erg uitgebreid avondmaal, dus geeft dat ruimte voor een uitgebreider ontbijt. Of brunch. Vandaar dus een mini-reeksje: decadent brunchen.

Deel 1: pannenkoeken met bosbessen.

Bosbessenpannenkoeken

Decadente pannenkoeken met bosbessen

Ik gebruik hiervoor diepgevroren bosbessen. Die zijn wat kleiner en plat als je ze ontdooit, maar dat is juist goed in dit gerecht. Het sap, dat er onvermijdelijk uitloopt tijdens het ontdooien, hou ik bij als saus voor de pannenkoeken. Je kan het ook rechtstreeks in het deeg verwerken. Gebruik dan wel iets meer suiker, want het sap is nogal zuur. Voor leuke visuele effectjes: doe het sap pas in het deeg nadat je het gemixt hebt.

Het gemakkelijkste is om een kleine pan te gebruiken en de pannenkoeken wat dikker te bakken. De bosbessen zinken dan mooi weg in het deeg. Omdat er al een kleine laag gevormd is op de bodem, hebben ze daar geen direct contact met de pan. Aan de andere kant bak je ze maar heel even. Ze branden zo dus niet aan.

Ingrediënten (voor 10 kleine, dikke pannenkoeken… Wat? Ik zei toch decadent!)

250g (gewone) bloem
1/2 l melk
3 eieren
20g suiker (ik gebruik rietsuiker)
boter om te bakken

Recept

Laat de bosbessen op voorhand ontdooien. Als je diepvriesbosbessen gebruikt natuurlijk.

Zeef de bloem in een grote kom. Doe er de suiker bij. Voeg ook de eieren en melk toe. Mix goed tot er geen brokken meer inzitten.

Verhit de pan en smelt een stukje boter. Giet een pollepel deeg in de pan en bestrooi vervolgen met een eetlepel bosbessen. Doe dit terwijl het deeg nog vloeibaar is, zodat ze er wat in kunnen zakken. Als je met de pan schudt en de pannenkoek komt los, is de onderkant gebakken. Draai de pannenkoek om —met en spatel of vanuit de losse pols— en laat nog heel even bakken. Ook aan deze kant geldt: als je schudt en de pannenkoek komt los, is deze kant gebakken. Let op, want dit gaat natuurlijk veel sneller. Leg de pannenkoek op een bord met de bosbessen naar boven (dit is enkel en alleen voor de show en heeft geen verder nut).

Het kan zijn dat er wat stukjes bosbes blijven hangen in je pan. Schraap deze dan weg voor je aan de volgende pannenkoek begint, anders zitten er aangebrande stukjes in.

Tip: als je de boter in de pan uitsmeert met wat keukenpapier zijn de randjes van je pannenkoek veel egaler. Ook hier weer: puur esthetisch, dus als de vorm van je pannenkoek voor jou niets uitmaakt, dan hoef je het helemaal niet te doen.

Zoals gezegd serveer ik de pannenkoeken met het overgebleven bosbessensap erover. Ze zijn heel lekker met boter en/of suiker. Confituur of siroop vind ik wat minder goed erbij —fruit overkill—, maar probeer vooral zelf.

Smakelijk!

1 reactie

  1. 28/03/2011 bij 08:00

    […] waarom ben ik daar zelf nooit opgekomen? Het recept was in ieder geval perfect voor een decadente brunch. Al moet ik zeggen dat ik het wel wat aangepast heb. Het origineel is veel te zoet. Hierbij mijn […]


Geef een reactie op Decadent brunchen: pindacroques « Veggie Voor Twee Reactie annuleren