Aardappels in de microgolf

Zo simpel, maar geniaal lekker: aardappels in de microgolf…

Ik heb een paar jaar op kot geen aardappelen gegeten, omdat ik ze zo beu gegeten was. Thuis aten we elke dag gekookte patatten met één soort groenten (en vlees, maar dat at ik dus niet).  Saai, niet erg gezond voor een vegetariër en, oh ja, saaaaai! Mijn mama kookte de aardappels ook altijd helemaal plat zodat er niets van smaak aan zat.

Maar ook pasta en rijst word je beu, dus op een gegeven moment ben ik terug begonnen met regelmatiger aardappels te eten. En omdat ik te lui was om ze in een kom met water te koken, deed ik het in de microgolf. Snel klaar en geen werk aan. En de smaak is duizend keer beter dan die platgekookte misbaksels van weleer.

Ook handig: dit kan je gewoon ’s middags op het werk doen. Op veel plaatsen hebben ze wel een microgolf, maar geen kookplaten. Microgolfpatatten to the rescue! De verbijsterde blikken van de collega’s zijn priceless.

Koken en poffen

Je kan alle soorten aardappels in de microgolf koken of poffen. Als je ze wil poffen leg je ze gewoon op een bord, zonder meer. Halfweg draai je de aardappel een keer om (bovenkant onder leggen).

Als je ze wil koken dek je ze af, zodat de stoom niet kan ontsnappen en de aardappels in hun eigen stoom koken. Dat bijvoorbeeld in een ovenschotel met deksel, maar ook gewoon in een diep bord met vershoudfolie erover. Laat bij de vershoudfolie een klein gaatje open, zodat de boel niet ontploft.

Je hoeft geen water toe te voegen, want in een aardappel zit genoeg vocht. Dat zal je wel merken als je de deur opendoet. Opgelet trouwens dat je je niet verbrandt aan de stoom.

Hoe lang moeten ze in de microgolf?

Dat hangt af van de totale hoeveelheid aardappel en de manier waarop je ze klaarmaakt. Poffen duurt langer en meer patat heeft logischerwijze meer tijd nodig. Je zal dus zelf moeten proberen.

Belangrijk om te onthouden: je kan altijd meer tijd geven, nooit minder. Begin dus met 3 à 4 minuten en prik er met je vork in. Als je zonder moeite tot in het midden kan prikken, is de aardappel klaar. Zoniet, nog eens 1 à 2 minuten erin zetten. Naarmate je langer bezig bent, minder je telkens het aantal bijkomende minuten.

Om je een idee te geven: 250g krieltjes koken duurt 5 à 6 minten. Een dikke aardappel ter grote van een mango poffen kost 7 minuten aan elke kant.

Schillen of niet schillen?

Ik schil ze niet. Als je ze wast is er geen enkel probleem om de schil mee op te eten. Maak dan wel een kleine snee of een gaatje in de aardappel. Anders ontploft hij misschien door de opgebouwde druk onder de schil. Je kan de aardappels ook schillen, maar dan kunnen ze niet meer gepoft worden. Afdekken dus. Hou je van de smaak van gepofte aardappels, maar niet van de schil? Als ze klaar zijn kan je de schil er heel gemakkelijk gewoon aftrekken.

Advertenties

1 reactie

  1. 22/02/2012 bij 20:23

    […] Kook de aardapels in de schil. De gemakkelijkste manier vind ik nog altijd in de microgolf. […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: