Zeefalafel

Naar een recept uit Non*fish*a*li*cious. Het visvervangende kookboek. En ja, ik heb geprobeerd om eentje te maken in visvorm. It’s fun! Lekker met wat tartaar, maar dat is zeker geen must.

Wakame, een soort van zeewier, kan je vinden bij de aziatische winkel of in de bioshop.

Ingrediënten

  • 1 blik (400g) kikkererwten: uitgelekt
  • 300g aardappel: geschild en in kleine blokjes
  • 100g maïzena
  • 50g paneermeel
  • 2 el gedroogde, gesnipperde wakame
  • 1 kleine rode ui: zeer fijn gesnipperd
  • 1 el gedroogde dille
  • 1 el gedroogde tijm
  • 2 el sojasaus
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl (zee)zout
  • een snufje peper
  • sesamolie om in te bakken (minstens 3 à 4 el)
Recept

Kook de aardappelen ongeveer een half uur, tot ze gaar zijn. Giet ze daarna af. Laat ondertussen de wakame weken in flink wat water. Hij wordt tot 20 keer groter dan in gedroogde toestand! Giet ook de wakame af.

Meng in een grote kom alle ingrediënten, behalve de sesamolie. Pureer tot een zo glad mogelijke massa. Het zeewier zal je waarschijnlijk niet kleiner krijgen, tenzij je een extreem goede mixer hebt.

Verhit een eetlepel sesamolie in een koekenpan. Doe er enkele hoopjes van het mengsel in en druk deze plat. Eventueel kan je er visvormpjes mee maken, maar ook andere vormpjes zijn lekker… Bak aan beide kanten goudbruin. Leg ze apart op een bord en verhit opnieuw een eetlepel olie. Maak en volgende portie en herhaal nogmaals indien nodig. Ik krijg een 12-tal koekjes uit deze ingrediënten, maar dat hangt er natuurlijk vanaf hoe groot je ze maakt.

Serveer ze warm, eventueel met een beetje tartaar.

Smakelijk!

Advertenties

4 reacties

  1. debakparaden said,

    22/06/2011 bij 13:44

    Klinkt lekker 🙂 en helemaal niet moeilijk..
    Tartaarsaus is btw super lekker, maar niet te krijgen in Nederland 😦

  2. Tine Putzeys said,

    22/06/2011 bij 13:58

    Zelf maken? Illegaal importeren? Gele postkaarten sturen naar de plaatselijke sauzenboer?

    Als je ooit al falafel gemaakt hebt, is het inderdaad papgemakkelijk. Gewoon andere kruiden en wat zeewier erbij.

  3. @rno said,

    22/06/2011 bij 15:43

    Tartaar is toch vlees?

    • 22/06/2011 bij 19:52

      Tartaar is idd ook een soort vlees, maar het is (in de eerste plaats) een heel lekker sausje: op basis van mayonaise, met peterselie, uitjes, augurk en eventueel nog wat andere kruiden/uiachtigen erbij.

      Ziet er een lekker recept uit! Ben nooit fan geweest van vis en blijkbaar ook niet van zeewier (twee keer geprobeerd en vind de ‘zeesmaak’ niet zo lekker ;)), maar vervangen door spinazie lijkt me wel leuk!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: