Bosbessencupcakes

Cupcakes zijn de ultieme schattige dessertjes. En roze cupcakes zijn dan weer het summum van schattigheid binnen de cupcakewereld. Deze natuurlijk roze kleur krijg je dankzij bosbessensap.

Tip: gebruik geen bosbessensiroop. De topping is sowieso al erg zoet. Bosbessen(dik)sap kan je vinden in de bioshop en in sommige supermarkten.

Ingrediënten (12 cupcakes)

  • 70 g diepvriesbosbessen: ontdooid
  • 2 el bosbessensap
  • 125 g rietsuiker
  • 250 g bloemsuiker
  • 350 g boter
  • 125 g zelfrijzende bloem
  • 2 eieren
  • extra decoratie-items

Recept

Verwarm de oven voor op 190°C.

Smelt 125 g boter in een grote kom. Meng de rietsuiker, eieren en bloem erdoor. Blijf roeren tot je een egale massa hebt. Lepel er dan voorzichtig de bosbessen door. Het sap dat bij het ontdooien vrijkomt mag ook bij in het deeg. Als je het niet te hard mengt krijg je nog leuke visuele effectjes gratis en voor niets erbij.

Plaats papieren vormpjes in een cupcake of muffinbakplaat. Giet er het deeg in. Bak de cupcakes zo’n 10 à 12 minuten. Vertrouw niet op de baktijd, maar op je eigen instinct. Als ze er mooi bruin uitzien zijn ze waarschijnlijk klaar. Een simpele manier om dat te testen is door er met een breinaald in te prikken tot op de bodem. Als die er terug uitkomt zonder dat er nog deeg aanplakt, zijn de cupcakes klaar. Indien je geen breinaald hebt — zoals ik — dan kan een spriet (gedroogde) spaghetti even goed dienstdoen.

Terwijl de cupcakes in de oven staan, maak je de topping klaar. De resterende boter moet op kamertemperatuur zijn, maar mag niet gesmolten worden! Meng er het bosbessensap en de suiker door. Als de topping te vloeibaar is kan je er wat extra boter in doen, is ze te hard dan mag er wat meer bosbessensap in. Doe het mengsel in een spuitzak met een decoratiepunt naar keuze.

Laat de cupcakes volledig afkoelen op een rooster voor je de topping erop spuit. Anders smelt de boter en heb je een esthetisch niet bepaald aantrekkelijke rommel als resultaat. Eenmaal ze afgekoeld zijn mag je naar hartelust torentjes, kringtjes, bloemetjes en andere decoraties spuiten. Als afwerking gooi ik er nog wat Prinses Lillifee decoratie van Dr. Oetker over, maar dat hoeft natuurlijk niet. Alles kan en alles mag.

Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: