Chocoladecupcakes

Oftwel: de ultieme chocolade decadentie onder de cupcakes: chocoladestukjes en cacao in het deeg én een chocolade-roombotertopping bovenop. Niet geschikt voor diëtende medemensen!

Ingrediënten (12 cupcakes)

  • 25 g zwarte chocolade: in stukjes gehakt
  • 300 g boter
  • 50 g cacaopoeder
  • 2 eieren
  • 125 g suiker
  • 100 g zelfrijzende bloem
  • 350 g bloemsuiker
  • eventueel bijkomende decoratiestukjes

Recept

Verwarm de oven voor op 190°C.

Smelt 125 g boter in een grote kom. Meng de rietsuiker, 10 g cacaopoeder, eieren en bloem erdoor. Blijf roeren tot je een egale massa hebt. Meng er ook de chocoladestukjes door.

Plaats papieren vormpjes in een cupcake of muffinbakplaat en giet er het deeg in. Bak de cupcakes zo’n 10 à 12 minuten.

Aangezien dit chocoladecupcakes zijn, kan je niet vertrouwen op de bruingebrande tint. Een simpele manier om toch testen of je cupcakes gebakken zijn, is door er met een breinaald in te prikken tot op de bodem. Als die er terug uitkomt zonder dat er nog deeg aanplakt, zijn de cupcakes klaar. Indien je geen breinaald hebt — zoals ik — dan kan een spriet (gedroogde) spaghetti even goed dienstdoen.

Maak de topping terwijl de cupcakes in de oven staan. De overgebleven boter moet op kamertemperatuur zijn, maar mag niet gesmolten worden. Meng er de bloemsuiker en het cacaopoeder onder. Vul er een spuitzak met decoratiepunt naar keuze mee.

Laat de cupcakes afkoelen op een rooster. Pas als ze helemaal koud zijn mag je de topping erop spuiten. Qua decoratie kan je helemaal kiezen wat je doet. Ikzelf heb voor deze cupcakes de bovenkant eraf gesneden en het resulterende dakje in twee gesneden. Daarna spoot ik een basis roomboter, waarin ik de stukjes cake als vleugels plaatste. Tussenin spoot ik nog een streepje extra roomboter.

Ook leuk is om het dekseltje heel te laten. Bespuit de hele bovenkant van de cupcake met roomboter en leg het dekseltje erop. Eventueel kan je onder het deksel nog een verrassing verbergen, zoals bijvoorbeeld de gekleurde bolletjes (gepofte rijst) op de foto.

Smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: