Cupcakes

Het beste recept om jezelf populair te maken op een nieuwe werkplaats? Iets met boter, bloem, ei en suiker. Liefst gebakken natuurlijk. Met wat toppings…

Omdat deze blogpost anders te lang zou worden heb ik de receptjes voor elk van de cupcakes in een apart blogpostje gemaakt.

Verderklikken voor noms dus…

Algemene tips bij het maken van cupcakes

  • Test of de cupcakes gaar zijn nadat de minimum baktijd verstreken is. Dit doe je door met een breinaald of spaghettispriet tot op de bodem te prikken. Als de naald/spriet er terug uitkomt zonder dat er deeg aan plakt, is de cupcake klaar. Waarom geen tandenstoker? Dan kan je niet diep genoeg prikken bij sommige cupcakes.
  • Vertrouw niet blindelings op de baktijd. Niet alle ovens zijn precies afgesteld en de temperatuur kan nogal variëren. Een oventhermometer kan dan helpen, maar gezond verstand evenzeer. Als de cupcake er mooi gebruind uitziet is hij waarschijnlijk klaar. Als hij wat zwart begint te zien ben je al te laat, wat het recept ook zegt. Het spreekt voor zich dat dit niet geld voor chocoladecupcakes 😉
  • Het is heel leuk om in een standaard cakedeeg wat extraatjes te verwerken zoals bosbessen, stukjes chocolade, suikerparels, … Let wel op dat je cupcake niet te vochtig wordt. Als je een nat ingrediënt zoals fruit of siroop erdoor mengt, moet je ook wat meer bloem toevoegen om alles terug in evenwicht te krijgen.
  • Laat je cupcakes altijd volledig afkoelen voor je ze gaat decoreren. Anders kan je topping smelten. Als het snel moet gaan kan je ze een paar minuten in de diepvries zetten. Let wel op dat je er niet per ongeluk iets anders in je vriezer mee ontdooit!
  • Als je al toppings zoals noten op de cupcakes doet voor ze in de oven gaan, kunnen die nogal snel aanbranden. Je kan dit (enigszins) voorkomen door een vuurvast bakje met water bij in de oven te zetten.
  • Er zijn geen regels qua decoratie. Alle cupcakes van dezelfde soort hoeven er ook helemaal niet hetzelfde uit te zien. Doe gewoon je zin.
  • Cupcakes zonder topping kan je meteen invriezen. Zo blijven ze nog 2 maand goed. Of je een topping kan invriezen hangt heel sterk af van de ingrediënten. Ga er standaard maar vanuit dat dat geen goed idee is.
  • Als je cupcakes met een zachte topping over een lange afstand moet transporteren, kan het handig zijn om ze eerst een paar uur in de koelkast te zetten. Zo wordt de topping wat harder en kan het minder kwaad als ze tegen elkaar opbotsen. Opgelet, als het niet moet omwille van voedselveiligheid of transport kan je cupcakes best NIET in de koelkast bewaren. Ze drogen ervan uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: