Tine

Ik ben Tine Putzeys, 25 en vegetariër. Al sinds ik vrij jong was ben ik vegetarisch beginnen te eten, al bleef dat voornamelijk beperkt tot “wat de anderen aten, maar dan zonder het vlees”. Niet bepaald gevarieerd en niet bijzonder lekker. Zelf iets klaarmaken zat er wegens een te strenge mama ook niet in.

Eén van de belangrijkste redenen waarom ik op kot wou, was dan ook om zelf te kunnen/mogen koken. De ambitie was groot, maar de kok lui en ongeïnspireerd. Op wat zeldzame experimentjes na, bleven mijn culinaire avonturen zeer beperkt.

Daar kwam verandering in toen ik mijn vriend leerde kennen. Hij is ook vegetariër en geniet graag van een lekkere maaltijd. En als je kookprestaties ineens beoordeeld worden door je grote liefde, dan ga je al eens wat meer moeite doen. Stilltjes aan ben ik steeds meer gaan experimenteren en met succes.

Tegenwoordig komt er nog maar zelden iets op tafel waarvan ik vind dat het maar matig lekker is – de aangebrande misbaksels smijten we gewoon weg natuurlijk ;-).  Daar waar ik vroeger een keer per week iets nieuws probeerde, komen er nu minstens drie à vier nieuwe recepten op tafel tijdens de gemiddelde week. Soms zelfs nog meer.

Al dat lekker koken is natuurlijk heel leuk, maar na een tijdje wordt het moeilijk om bij te houden wat je al gemaakt hebt, welke de lekkerste schotels waren en welke kleine aanpassingen je aan de recepten gedaan hebt. Vandaar ook dat ik deze blog begonnen ben.

De blog is dus in de eerste plaats een receptenboek voor mezelf, waar ik terug kan zoeken naar successen uit mijn culinaire bibliotheek. Maar het is natuurlijk ook een leuk medium om die gerechten te verspreiden, zodat er meer mensen van kunnen genieten.

Sinds kort heb ik de blog ook uitgebreid met andere berichten, voornamelijk reviews van vegetarische of veggievriendelijke restaurants. Immers, mensen die de moeite doen om voor ons meer te voorzien dan een bord sla, verdienen positieve reclame. En dan maar hopen dat het hen aanzet om zo verder te doen en eventueel andere restaurants op ideeën brengt.

De recepten op deze blog zijn normaal gezien voor twee personen. Ik probeer zoveel mogelijk om overschotten te beperken, maar sommige dingen kan je nu eenmaal niet in kleinere porties kopen: een prei is een prei, een meloen is een meloen. Maar met een beetje planning (of een diepvries), zal je die overschotjes later nog wel ergens in kunnen verwerken.

Geen enkel excuus dus om niet meteen aan de slag te gaan! Probeer maar uit en laat me iets weten als je het lekker vond of nog suggesties ter verbetering hebt. Tips voor vegetarische restaurants zijn ook altijd welkom, al kan ik natuurlijk niet beloven dat we ze ook effectief zullen bezoeken.

Smakelijk!

6 reacties

  1. dirk claesen said,

    22/02/2010 bij 11:03

    Dag Tine,

    Bedankt voor de fijne links, tips en recepten.
    Toevallig bij uitgekomen door twitterberichten ‘in de buurt’ op te vragen.

    Een reden om juist nu een ontgifting te beginnen?
    Ik doe ’t zelf ook soms. Trigger is meestal verkoudheid ofzo…
    Ik zorg er dan ook voor dat ik voldoende vitamines binnenkrijg door vers geperst fruitsap, soms wat soep en vooral veel straffe rozenbottel thee

    Ben zelf niet volledig vegetarisch. Zou het wel willen, maar partner moet ook mee willen …
    En ook sociaal vind ik het wel wat moeilijk. vb eten bij familie, enz. Wel een tijdje geprobeerd (jaren geleden), maar dan proberen de mensen zich extra moeite te doen om iets zonder vlees te maken en dan doen ze er net veel kaas, melk of eieren in en dat moet ik ook niet echt 🙂

    Maar ik blijf héél weinig vlees eten.

    Jamie is inderdaad fantastisch!
    Tuurlijk heeft hij gelijk. En eigenlijk is ’t gewoon ongelofelijk hoe weinig mensen ermee bezig zijn met wat ze in hun mond stoppen, terwijl het zo belangrijk is…

    Tip: Een rubriek met veggie resto’s?

    thx!
    greeting,
    Dirk

    • Tine Putzeys said,

      25/02/2010 bij 23:28

      Ik ben terechtgekomen bij het onderzoek via de nieuwsbrief van EVA. De reden dat het nu begint is, omdat het dan voor de gezelligheid samenloopt met de katholieke vastentijd. We zijn zelf een paar dagen later gestart, omdat we de recepten nogal laat doorgekregen hadden en geen tijd hadden om te gaan winkelen.

      Ik heb inderdaad heel veel geluk met mijn partner. Mannen zoals hij zijn zeer zeldzaam. Maar samen kunnen we dus heel lekker koken. Voor hem ben ik een echte keukenprinses, terwijl carnivore mannen mijn kookkunsten over het algemeen maar niets vinden 😉

      Sociaal valt voor mij goed mee, vooral omdat er in onze vriendenkring ook nogal wat vegetariërs en flexitariërs zitten en we dus gewoon restaurants uitkiezen waar er genoeg keuze is. Alleen bij familie gaan eten blijft een ramp… “Hoe eet gij geen vlees? Maar kip is toch geen vlees? En vis dan?”

      De rubriek met restaurantjes zou er wel eens in de zeer nabije toekomst aan kunnen komen. Wat reviews van Hasseltse restaurants en andere plaatsen waar ik toevallig zou terechtkomen. Als je op reis gaat is http://www.happycow.org trouwens een heel goeie website om lekkere restaurantjes te vinden.

      In elk geval, nog veel lekkere maaltijden toegewenst 😉

      Groetjes
      Tine

  2. els said,

    12/08/2010 bij 21:26

    Hele toffe site!
    We gaan zeker de Preuverie in Hasselt eens uitproberen.
    Ook een aanrader is Ecole de Vie in Stokrooie (deelgemeente van Hasselt): http://www.ecoledevie.be/
    Maar de Levensboom wordt natuurlijk nergens overtroffen 🙂

  3. @rno said,

    19/08/2010 bij 08:42

    Ik ben levenslang vegetariër. De maaltijden, die ik bereid, zijn meestal eenvoudig doch voedzaam.

  4. eddy knevels said,

    18/01/2012 bij 00:01

    Hey Tine,
    sinds enkele maanden is er een verdubbeling van vegetarisch restaurants in Limburg. Van 1 (Levensboom) naar 2 : De Gastvrijheid in Leopoldsburg. Kijk eens naar http://www.degastvrijheid.com
    Dit ter info.
    Groetjes,
    E

  5. 07/03/2012 bij 18:01

    Keitof! Yammie!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: