Inspiratie

Mijn gerechten komen natuurlijk niet uit het niets. Vroeger probeerde ik zelf al wel eens te experimenteren, maar in 90% van de gevallen kwamen daar dingen uit die nauwelijks eetbaar genoemd kunnen worden.

Sinds ik wat fatsoenlijke kookboeken gebruik, is de wereld dan ook veel lekkerder geworden voor mij. Onderstaande boeken gebruik ik vaak ter inspiratie, al volg ik ze maar zelden tot op de letter. Desalniettemin raad ik iedereen aan om zelf een deftig kookboek te kopen. Er zijn er tegenwoordig op maat van iedereen.

Daarnaast is er natuurlijk het wijde internet. Een half uurtje surfen levert meestal al genoeg recepten voor een hele maand op. Er zitten dan ook wat pareltjes tussen mijn bookmarks, die ik graag met jullie deel.

Kookboeken

Het grote vegetarische kookboek

Het grote vegetarische kookboek

Dit is een van die boeken die ik gekocht heb na er een paar seconden in te bladeren. Prachtige foto’s, gevarieerde gerechten en ingrediënten die je gemakkelijk kunt vinden. Het boek bevat ook een uitgebreide introductie met belangrijke nutritionele informatie. En zelfs dat deel ziet er al zo lekker uit dat je gewoon de bladzijde zou uitscheuren en opeten.

De studentenkookgids vega

De studentenkookgids vega

Het eerste kookboek dat ik ooit kocht, jawel tijdens mijn studententijd. Geen culinaire hoogstandjes maar degelijke basisschotels. Het boek is duidelijk aangepast aan zijn doelpubliek met gemakkelijke recepten en hoofdstukken als “goedkoop eten”, “eten met vrienden” “cocktails” en – als je het vorige hoofdstuk uitgeprobeerd hebt – “tegen een kater”.

De vetarme vegetarische keuken De vetarme vegetarische keuken

Je zou het misschien niet verwachten met zo’n titel, maar de gerechten uit dit boek zijn absoluut overheerlijk. Werkelijk elk gerecht dat ik al geprobeerd heb uit dit boek was een succes. Dat ze dan ook nog goed zijn voor de lijn is leuk meegenomen. Uiteraard staat bij elk gerecht ook een gedetailleerd overzicht van de voedingswaarden, iets wat van mij eigenlijk in elk kookboek zou mogen.

Vegetarische gerechten uit de wokVegetarische gerechten uit de wok

Dit kleine boekje heb ik kado gekregen van mijn moeder, die het voor 2 euro in een blokker gekocht had. En het was zijn prijs meer dan waard. Er staan uiteraard geen honderden gerechten in, maar degene die erin staan zijn absoluut de moeite waard. Zoals de titel al verraadt, maken alle gerechten gebruik van de wok. Dat betekent echter niet dat er alleen geroerbakt wordt. Dit boek leert je hoe je in een wok kan smoren, frituren, stomen en koken.

101 Veggie Dishes101 Veggie Dishes

Deze vegetarische editie uit de GoodFoodreeks van de BBC heb ik meegebracht uit Londen. Gelukkige vermeld het ook de metrische maten voor de ingrediënten. De voedingswaarden die bij elk gerecht vermeld worden, bevestigen mijn vermoedens: de gerechten met de meest uitnodigende foto’s zijn caloriebommen. Al zitten er zeker ook lijnvriendelijkere recepten tussen.

Vegetarisch genieten

Vegetarisch Genieten

Dit boek valt niet in een hokje te duwen. Je vindt er evenzeer gekke experimenten, zoals bijvoorbeeld spaghettikaaskroketjes, als vegetarische versies van oerklassiekers als het koninginnenhapje. Ook zeer leuk is het hoofdstuk “wat is het, en waar maak je kans het te vinden”, een lijstje met informatie over de minder alledaagse ingrediënten uit het boek.

vegetarisch koken - verrukkelijk en gezondVegetarisch koken – Verrukkelijk en gezond

De titel liegt niet, dit boek bevat een heleboel verrukkelijke, gezonde gerechten. Heel handig: bij elk gerecht staat een volledige tabel met voedingswaarden per portie. Wat ook zeer leuk is, is dat het boek een uitgebreid hoofdstuk over salades bevat. En daar zitten heel wat pareltjes tussen. Tenslotte zijn er — naast grote uitnodigende foto’s — telkens een drietal foto’s waar je de tussenstappen kan zien. Heel handig boek dus.

Websites en blogs

Engelstalig:

VegNews
Tastespotting
Foodgawker (de Vegan categorie)
Vegan & Vegetarian Blog Tracker
Finding Vegan
Chocolate & Zucchini (niet vegetarisch, wel de moeite)
Bonzai Aphrodite
Healthy Happy Life

Nederlandstalig

VegLog
Mam, Wat eten we vandaag
Smulweb (zoeken op vegetarisch geeft duizende recepten)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: