Linzentaart

Voor deze hartige taart maak ik zelf een bodem van volkorenbloem. Als dat te veel werk is, kan je ook gewoon een klaargemaakt deeg naar keuze uit de winkel gebruiken. Je zou bijvoorbeeld perfect met deze vulling een bladerdeegkoek kunnen maken.

Ingrediënten

Voor de bodem:

115 g volkorenbloem
50 g boter
2 el water

Voor de vulling:

100 g groene linzen (minstens 8u geweekt)
3 dl groentenbouillon
1 kleine ui: gesnipperd
1 rode paprika: in kleine stukjes
70g tomaatconcentraat
2 el fijngehakte peterselie
een tipje boter (om te bakken)
peper en zout

Recept

Laat de margarine heel kort en op lage kracht in de microgolf smelten. Voeg de bloem toe en kneed tot je een korrelige massa hebt. Voeg het water toe en kneed tot een egaal deeg. Indien nodig voeg je nog een extra eetlepel water toe, maar let op dat het deeg niet te plakkerig wordt. Wikkel het in plastic folie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.

Kook ondertussen de linzen met de bouillon in een pan. Omdat er weinig vocht is, branden de linzen gemakkelijk aan. Blijf er dus goed bij en roer regelmatig. Laat de linzen 10 minuten koken, tot ze zacht zijn. Pureer ze dan. Smelt in een andere pan de boter en fruit de ui en paprika op een zacht vuur. Voeg de linzenpuree, tomatenpuree en peterselie toe. Meng goed en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm de oven voor op 200° C.

Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid oppervlak. De vorm van je deeg hangt af van de vorm van de kom die je wil gebruiken. Ik maak de taart in een grote lasagnekom, dus mijn deeg is rechthoekig — enigszins toch — maar als je een ronde bakvorm hebt maak je het deeg rond. Zorg dat de randen van de vorm ook bedekt zijn met deeg. Prik gaatjes in de bodem en vul met de vulling. Bak de taart 30 minuten in de oven.

Smakelijk!

2 reacties

  1. Geert said,

    30/04/2011 bij 01:26

    Hoe kun je nu een magnetron gebruiken voor een dergelijk recept?
    Magnetrons vernietigen alle goede zaken die in voedsel aanwezig zijn!

    • Tine Putzeys said,

      30/04/2011 bij 11:35

      Beste Geert

      Ten eerste: heb jij daar ergens bewijzen van?
      Ten tweede: veel goeds zal er in boter niet zitten
      Ten derde: niemand houdt je tegen om de boter gewoon in een pan te smelten 😉


Plaats een reactie